Notícies

Foto FAC NP balanç 2024

El sector avícola consolida la seva recuperació i es prepara per a nous reptes que amenacen la seva competitivitat

El sector avícola català va tancar el 2024 a l’alça en un any que garanteix la recuperació iniciada el 2023 després de tres anys allunyat de la rendibilitat. Un cop més, l’augment de la demanda, la contenció de costos i la manca de problemes sanitaris rellevants han permès al sector consolidar la seva estabilitat, mentre espera amb preocupació els canvis legislatius proposats des de Brussel·les en matèria de benestar animal i l’acord entre la Unió Europea i el Mercosur.

Segons la Federació Avícola Catalana (FAC), l’entitat que agrupa els productors de carn d’aviram i ous de Catalunya, la situació actual d’estabilitat permet que les empreses puguin consolidar la seva posició al mercat i centrar-se a afrontar amb garanties els nous reptes tecnològics, socials i legislatius del futur.

Un any de bons resultats en un marc de normalitat

L’any 2024, el sector avícola català ha aconseguit adequar els nivells de producció amb la demanda, fet que ha permès a les empreses consolidar els seus marges després dels anys de dificultats previs al 2023. Els costos de producció, tot i ser elevats, s’han mantingut sota control, especialment degut a la reducció del preu dels pinsos.

L’augment de la demanda de carn d’aviram i ous ha estat impulsat, per una banda, per un major consum a les llars catalanes, i per l’altra, per la recuperació del turisme internacional. Aquests aliments continuen sent molt valorats pel seu alt valor nutritiu i el seu cost accessible.

Preocupació per les reformes europees i l’acord Mercosur

Tot i aquest context favorable, el sector encara l’any amb preocupació i incertesa per les propostes de reglament que vol introduir la Comissió Europea.

La FAC s’oposa a les noves iniciatives legislatives comunitàries que, sota el paraigua d’una suposada millora del benestar animal,  sigui en granja o en transport, impliquin una pèrdua de la competitivitat de les empreses i, per tant, de la capacitat productiva del sector català. Des de fa temps, els productors catalans treballen per una progressiva millora del benestar de les aus, com un factor imprescindible per garantir la qualitat dels seus productes. Així i tot, aquesta millora ha de ser compatible amb el manteniment del teixit productiu i la seva rendibilitat. Així, tant les noves mesures com la seva aplicació no poden posar en risc el sector avícola europeu. La proposta sobre el transport d’animals vius no té en compte la diversitat europea pel que fa a les diferents geografies i extensions dels països, així com les seves respectives climatologies.

Segons Joan Anton Rafecas, president de la FAC, “els canvis legislatius han de ser compatibles amb el manteniment dels nivells de producció a Catalunya i a la Unió Europea, i han de garantir una transició realista perquè el sector es pugui adaptar a la nova normativa sense veure’s compromesa la seva rendibilitat. D’altra banda, l’acord amb Mercosur suposa un perjudici addicional per als estàndards europeus i posa en risc els productors catalans, la seva competitivitat i perspectiva de futur.”

L’impacte de l’acord entre la Unió Europea i el Mercosur, que busca reduir aranzels i facilitar el comerç entre ambdues regions, genera inquietud en el sector avícola català per la competència de productes procedents d’aquesta regió econòmica. D’acord amb la normativa europea, els productors catalans operen sota la més estricta legislació en tota la cadena de producció i comercialització.

Contactes institucionals

Durant el 2024, la FAC ha mantingut contactes amb el nou conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i el seu equip per traslladar les principals reivindicacions del sector. Entre les prioritats exposades destaquen la millora de la representació institucional i la defensa dels interessos de l’avicultura catalana a Madrid i Brussel·les; impulsar una millor percepció pública sobre la ramaderia i els aliments d’origen animal; reduir la burocràcia que afecta la producció ramadera; i establir ajuts per a la transformació de les granges de gallines ponedores cap a sistemes sense gàbies.

Amb aquests objectius, el sector busca assegurar la seva sostenibilitat a llarg termini i continuar oferint productes d’alta qualitat a la societat catalana i als mercats internacionals.

Nota de premsa català

Nota de prensa castellano